ژل رویال چیست؟ با خواص آن بیشتر آشنا شویم.
ممکن است شما هم به واسطه نزدیکان خود در مورد خواص ژل رویال برای درمان بیمارهایی نظیر دیابت، سرطان، ام اس، بیماری های قلبی عروقی، مشکلات پوستی و… چیزهایی شنیده باشید. یا اینکه صرفا اسم ژل رویال را شنیده اید و کنجکاوید بدانید واقعا ژل رویال چیست و چگونه تولید میشود. در این جا قصد داریم تا با نگاه دقیق و علمی به بررسی سوالات زیربپردازیم.
ژل رویال که به آن ژل سلطنتی، شاه انگبین ورویال ژل نیز گفته میشود، درکنار عسل وگرده گل ازمهمترین فرآوردههای زنبورعسل به شمار میرود. که داری خواص بینظیری چه از نظر درمانی و چه از نظر تقویتی و زیبایی است.
به طور کلی زنبور عسل ژل را به دو منظور تولید میکند. اول اینکه ژل مادهی غذایی اصلی برای پرورش لاروها (نوزدان زنبور) در ۳ روز ابتدایی است و دوم اینکه غذای ملکه زنبور تا آخر عمر همین ژل است.
بهتراست بدانید لاروهایی که ۳ روز از ژل تغذیه کنند به زنبور کارگر تبدیل میشوند و لاروهایی که ۵ روز از آن تغذیه کنند به زنبور ملکه تبدیل میشوند. همین ۲ روز کافی است تا ملکه از نظر جثه ۴۳ درصد بزرگتر و از نظر وزنی ۶۰ درصد سنگینتر شود.
و عجیبتر اینکه ملکه با وجود این که در فصول تخمریزی در طول روز بیش از ۲۰۰۰ تخم میگذارد اما باز هم عمر بسیار بیشتری نسبت به زنبور کارگر دارد. زنبور کارگر در حدود چند هفته زنده میماند (حدودا ۶۰ روز)، در حالی که ملکه میتواند تا ۷ سال هم زنده بماند.
ژل رویال چگونه تولید میشود؟
ژله رویال مادهای ژلاتینی، چسبناک و کرم رنگی است که از غدد حلقی زنبوران کارگر جوان ۳ تا ۱۱ روزه که مسئول پرورش لاروها هستند ترشح میشود و در شاخونهایی که در کندو وجود دارد ذخیره میشود.
بر خلاف تصور عامه منبع تولید ژل رویال شهد یا عسل نیست. یعنی اینکه زنبوران کارگر جوان با مصرف شهد گیاهان یا عسل، ژل تولید نمیکنند بلکه گرده گل عامل اصلی تولید ژل رویال است و زنبور با مصرف گرده گل و فعل و انفعالاتی که روی آن انجام میدهد رویال ژل تولید میکند.
زنبورداران با قرار دادن نوزدان یک روزه در شاخونها، زنبوران کارگر جوان را تحریک میکنند تا در این سلولها ژل رویال تخلیه کنند. پس از گذشت ۷۲ ساعت بیشترین ژل در این سلولها ذخیره شده و زنبوردار بعد از برداشتن لاروها، ژل رویال را داخل ظرف مخصوص ریخته و آن را ذخیره میکند.
بهترین زمان تولید ژل رویال
همانطور که گفتیم زنبور عسل برای تولید ژل رویال به منبع غنی از گرده گل نیاز دارد تا بتواند ژل رویال با کیفیت تولید کند. در نتیجه بهترین زمان برای تولید رویال ژل و همچین برداشت آن فصل بهار است. چرا که فصل بهار فصل گردهافشانی گلها است و حجم گرده در طبیعت بسیار بالاست که این شرایط برای تولید ژل رویال بسیار مساعد است.
طعم و رنگ ژل رویال اصل
به طور کلی مشخصات ژل رویال ایرانی به شرح زیر است.
رنگ | سفید تا لیمویی، تیره شدن بیشتر نشان دهندهی زمان ماند بیشتر آن است |
بو | ترش و سوزنده |
طعم | ترش همراه با شیرینی |
غلظت | ژلاتینی و چسبنده. البته اگر در فریز باشد به صورت یخ زده خواهد بود |
خواص ظاهری | همراه با مقداری گرده گل، موم و در بعضی مواقع حتی لاور داخل آن است |
خواص ژل رویال از نظر درمانی، تقویتی و زیبایی:
۱- عوارض جانبی درمان سرطان را کاهش میدهد.
شیمی درمانی و سایر درمانهای سرطان با عوارض جانبی قابل توجهی همراه هستند که از جملهی آنها میتوان به نارسایی قلبی، التهاب، زخم دهان و مشکلات دستگاه گوارش اشاره کرد.
۲- تاثیر ژل رویال بر سرطان
نخستین بار اثرات ضد سرطانی ژل رویال بر روی کودکان مبتلا به لوسمی و لنفوم حاد مورد بررسی قرار گرفت که نتایج مثبتی همچون افزایش وزن و بهبود شرایط عمومی کودکان، افزایش تعداد گلبولهای سفید را به همراه داشت.
۳- موثر در تعدیل سیستم ایمنی بدن
یکی دیگر از خواص ژل رویال اثرات تعدیلکنندگی ایمنی بدن است که نقش مهمی در بهبود سرطان، انواع آلرژی و همچنین التهابات دارد. ژله رویال زنبورعسل باعث تشکیل لنفوسیت T که مسئول پاسخهای ایمنی در مقابل ویروسها، سلولهای سرطانی و التهابات است،میشود. که به دلیل وجود HDA-10 در ژل رویال است.
۴ –موثر بر سیستم عصبی
ژله رویال عاملی موثر در تحریک سیستم عصبی مرکزی و محیطی است. این ماده همچنین عاملی امیدوار کننده برای فعال شدن مجدد سلولهای بنیادین عصبی در مغز افراد بالغ است.
۵- تاثیر پروتئینهای ژل رویال بر فشار خون
ژل رویال زنبور عسل ممکن است با کاهش فشار خون شما از قلب و سیستم گردش خون شما محافظت کند.
چندین مطالعه آزمایشگاهی نشان داده است که پروتئینهای خاص موجود در ژله رویال باعث شل شدن سلولهای عضلانی در رگها و عروق شده و در نتیجهی آن فشار خون را کاهش میدهد.
۶- حل مشکلات ناباروری:
از آنجایی که ژله رویال باعث باروری ملکه نسبت به سایرزنبورها میشود محققان روسی طی تحقیقاتی به این نتیجه رسیدند که در انسان نیز ژل رویال اثرات مثبتی برروی درمان ناباروری داشته باشد.