بخش دوم از مقاله چگونه زنبوردار شویم …..
قسمت چهارم » زنبورداری چگونه شغلی است
عزیزان قبل از ورود به هر شغلی باید شان و منزلت ، جایگاه اجتماعی، میزان درآمد ، مشکلات و… آن شغل را شناخت .
دراین مقاله در رابطه با شان و منزلت این شغل شریف صحبت می کنیم.
آشنایی با زنبور عسل در زمانهای بسیار قدیم از زمانی که انسان با عسل ، این ماده شگفت انگیز آشنا شد شکل گرفت .عظمت این موجود به قدری است که حق تعالی در قرآن مجید سوره ی را به نام این حشره کوچک اختصاص داده است.در سوره مبارکه نحل پرودگار از زنبور عسل به عنوان نشانه ی از آیات خود نام برده اند و ما را به تفکر در عمل و رفتار این موجود تشویق فرموده اند.زنبور عسل بعد از انسان از تنها موجوداتی است که خداوند از لفظ الهام برای آن استفاده کرده اند.حق تعالی کارها و رفتار زنبور عسل را به واسطه الهامی می داند که به این موجود وحی شده است.
هم چنین در این سوره به طور مختصر به نحوه خانه سازی و نحوه درست شدن عسل به رنگهای مختلف اشاره شده است. پروردگار متعال در این سوره عسل را ” شفا ” برای جسم تمام انسانها معرفی می کنند در حالی قرآن شفای روح مومنین است.
تفاوت شفا و درمان در این است که در شفا درد ، مرض و عوارضی نیست اما در درمان عوارض وجود دارد.
بنابراین همکاران زنبوردار با تولید محصول سالم و شفا بخش به جز کسب درآمد می توانند از اجر معنوی این کار مفید و الهی برخوردار باشند.
زنبورداری شغل مقدس و شریفی محسوب می شود به شرطی که زنبوردار بتوانند محصولات و عسل سالم و شفا بخش تولد کند و به دست خلق الله برساند.
هرگونه دروغ گفتن در خرید فروش عسل باعث بی برکت شدن مال و اجر این کار مقدس می شود.
قسمت پنجم » خرید کلنی زنبور عسل
بعد از شناخت ، انتخاب هدف و شغل زنبورداری و مشورت و مطالعه اکنون نوبت خرید کلنی زنبور عسل می رسد.
در این مقاله نکاتی که برای خرید کندوی همراه زنبور لازم می باشد به طور مفید و خلاصه بیان شده است.
۱ ) برای خرید کلنی در صورت تازه کار بودن سعی کنید با افراد با تجربه و ترجیحا زنبوردار به زنبورستان مورد نظر مراجعه کنید تا در خرید به شما کمک و مشورت دهد.
۲ ) کندوها از نظر بیماری بررسی شود و کلنی سالم انتخاب گردد.
۳ ) خود کندو باید سالم،بدون درز و بدون جویدگی موریانه باشد تا در کوچ دادن دچار مشکل نشوید.
۴ ) بهترین زمان خرید کلنی قبل از بهار و با شروع تخم ریزی است تا از تلف شدن آن در امان باشید و بتوانید در فصل بهار از آنها بچه بگیرید و تجربیات کاری خود را افزایش دهید.
۵ ) همیشه جمعیت قوی را انتخاب کنید و از خرید کلنی با جمعیت کم خودداری کنید چرا که کلنی ضعیف در مقابل بیماریها کمتر مقاوم است و هزینه های زیادی برای قوی شدن لازم دارد و ممکن است حتی نتوانید عسل و بچه از آنها بگیرید.
۶ ) سعی کنید زنبورهای مورد دلخواه خود را هر چند با قیمت بیشتر ولی موردی انتخاب کنید.اکثر زنبورداران کلنی های خوب خود را نمی فروشند،
بنابراین حتی با قیمت بیشتر سعی کنید خودتان زنبور خوب انتخاب کنید و از انتخاب ردیفی و اتفاقی اجتناب کنید.
۷ ) قیمت کلنی زنبور عسل یا کندوی همراه زنبور در نقاط مختلف کشور بنا به میزان وفور زنبورعسل متفاوت می باشد و قیمت ثابتی ندارد.بعد از عسل گیری تابستان و در فصل پاییز و هم چنین بهار بعد از بچه گرفتن قیمت ها افت می کند.بالاترین قیمت زنبور را ماههای بهمن و اسفند کلنی های قوی جنوب و شمال کشور که تخم ریزی و جمعیت زیادی دارند دارا می باشند.بعد از عید قیمتها شکسته می شود و موقع تولید عسل قیمت ها دوباره بالا می رود.
بنابراین برای خرید کندو به این نکات توجه کنید.
۸ ) در اکثر نقاط کشور اگر میانگین بگیریم هر قاب زنبور بین بیست تا سی هزار تومان خرید فروش می شود.در فصل بهار که جمعیت کاذب است قیمت هر قاب زنبور در حداقل و در بهمن و اسفند به حداکثر می رسد.بنابراین کلنی ده قاب با جمعیت پر بین دویست تا سیصد هزار خرید فروش می شود.
۹ ) سعی کنید کندوهایی که ملکه های جوان و با نژاد آرام،عسل بده و اصلاح شده دارند را انتخاب کنید و از زنده بودن ملکه کندو مطمعن باشید.دقت کنید که تلف شدن ملکه زنبور عسل حداقل سه هفته کار زنبور را در بهترین صحراها عقب می اندازد چرا که ملکه مهمترین عضو کلنی است و تمام فعالیت تخم ریزی را انجام می دهد.
۱۰) در خرید کلنی دقت کنید که جمعیت زنبور فشرده باشد.اکثر اوقات زنبورداران به خاطر اینکه زنبور خود را با قیمت بالاتری بفروشند قاب و پوکه خالی بین قابها می گذارند.برای تشخیص جمعیت به قاب آخر دقت کنید اگر زنبور روی قاب آخر خوابیده بود جمعیت فشرده است و گرنه کندو قاب اضافی دارد.
قسمت ششم » شروع کار عملی زنبورداری
بعد از انتخاب هدف،مشورت و مطالعه، شناخت شغل شریف زنبورداری،خرید کلنی زنبور عسل نوبت به کار عملی پرورش زنبور عسل می رسد که دشوارترین مرحله می باشد.در این مقاله مهمترین نکات عملی گرد آوری شده است که در مقاله های بعدی مفصل به این موضوعات پرداخته خواهد شد.
۱ ) اول از همه باید زنبوردار زنبور کارگر،زنبور نر و ملکه کندو را بشناسد و از هم تشخیص دهد.
۲ ) باید به آرامی با کندو کار شود تا از اعصبانی شدن زنبور و نیش زنی آنها جلوگیری شود و درصورت نیاز از دودی استفاده شود.
۳ ) ابزار لازم زنبورداری مثل دستکش،دودی،اهرم،کلاه و لباس زنبورداری تهیه شود.
۴ ) کلنی ها در جا و مکان مناسب گذاشته شوند و به موقع کوچ داده شوند.زنبوردار باید نقاط شهد خیز را بشناسد و درفصل مناسب برای برداشت عسل زنبوران را به آنجا کوچ دهد.بدون کوچ دادن مقدار عسل تولیدی کمتر خواهد بود.
۵ ) به موقع شربت شکر به زنبوران داده شود و از گرسنگی زنبور جلوگیری شود.زنبوردار باید با نسبتهای معین شکر و آب را با هم مخلوط کند.هم چنین استفاده از کیک گرده و خمیر شیرین در وقت مناسب نباید فراموش شود.
۶ ) زنبوردار باید اصطلاحات زنبورداری را بشناسد و بتواند از آنها استفاده کند.
۷ ) در شروع کار زنبورداری سعی شود از افراد مطلع و با تجربه کمک گرفته شود و جواب سوالات خود را از آنها درخواست نمود.
۸ ) زنبوردار باید روشهایی بچه دهی را بشناسد و از آنها استفاده کند.بتواند ملکه های پیر را تعویض نماید.برگ موم ببافد و در وقت مناسب در اختیار زنبوران قرار دهد.کندوهای خود را رنگ آمیزی مناسب کند.زنبوردار باید سعی کند کم کم بیماریهای زنبور را تشخیص دهد و از دارو و روش مناسب برای معالجه آنها استفاده کند.
۹ ) اگر کسی بخواهد زنبورداری حرفه ی داشته باشد برای جلوگیری از تجربیات ناخوشایند و تکرار اشتباهات پیشنهاد می شود یک تا دوسال کار آموزی داشته باشد.برای زنبورداری تفریحی هم می شود با مطالعه و ارتباط با چند همکار زنبوردار این کار لذت بخش را شروع کرد.
۱۰) زنبوردار باید در پی رسیدن به جواب سوالات خود باشد و بداند که علم زنبورداری دانشگاهی بی پایانی است.
با علاقه این حرفه را دنبال کند و منتظر شیرینی های این شغل شریف باشد.